1.
Kuuntelin ruokaa laittaessani Yle1:ltä keskusteluohjelmaa metsän terveysvaikutuksista. Eräs henkilö on kirjoittanut kirjan nimeltä Terveysmetsä. Eräs toinen henkilö tutkii metsän ekosysteemin ja ihmisruumiin ekosysteemin suhdetta.

2.
Mäntypuut erittävät parantavia öljyä; grammassa moreenia on miljardi eliötä; grammassa kaupunkinurmen maaperää on satatuhatta kertaa vähemmän eliöitä; allergiat taittuvat vesiputousten ja koskien lähettyvillä; alkoholismi paranee Lapissa; stressi vähenee sekunnin tuhannesosassa, kun näkee elävää vihreää; metsä on lääkäri; metsä on matalan kynnyksen kuntosali.

3.
Ei nykyajan nuorilla enää ole suhdetta luontoon. Suhde luontoon jäi 60-luvulle, kun muutettiin maalaistöllistä prameaan lähiöön.

4.
Varmasti tämä kaikki on totta.

5.
Hoidin selkävaivoja fysioterapeutin vuosi sitten määräämillä liikkeillä, joita olen alkanut tehdä säännöllisesti vasta nyt, kun löysin kirjaston bookcrossing-hyllystä 70-luvulla julkaistun alaselän heikkoutta käsittelevän kirjan, jossa on paljon taustatietoa, hälyttäviä faktoja hoitamattomuuden seurauksista ja havainnollisia kaavioita niistä samoista jo unohtamistani liikkeistä, joita fysioterapeutti vuosi sitten suositteli.

6.
Listeesi, spondylogeneettinen radikulopatia ym.

7.
Koska ihminen on nykyään niin mahtava laji, että se saa päättää kaikkien asioiden olemassaolosta, on kai aivan oikein, että metsällekin keksitään koko ajan uusia merkityksiä ja käyttöjä, jotka saattavat hillitä ahneiden yksilöiden hinkua jyrätä omistamansa puusto koneilla lakoon ja myydä se hyvään hintaan paperi- ja bioteollisuudelle.

8.
"Toivo näyttäisi tulevan samasta lähteestä kuin hoivaaminen ja altruismi. Kyse on enemmän ihmisen vaistosta kuin rationaalisesta päättelystä. Toivo ei vaadi rationaalisia perusteluja, se vain on", sanoo evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius uusimmassa Kirkko&Kaupungissa. Näin hän sanoo sanottuaan ensin olevansa tiedemiehenä sitä mieltä, että ihmislaji tuhoaa itsensä – tai on jo tuhonnut, mutta tulokset eivät vielä näy.

9.
Luin Kirkko&Kaupunkia samalla kun söin valmistamaani erityisen hyvää nyhtökaurapastaa. Panin radion siksi aikaa pauselle.

10.
Nyhtökaura pierettää. Tästä ei kukaan puhu, mutta niin se on. Ihminen tukahduttaa itsessään tietoisuuden aiheuttamistaan päästöistä ja ilmastonmuutoksesta vaikka juuri mikään muu asia ei vaadi yhtä paljon tarmoa ja toimintaa.

11.
Minulle ihmisenä metsä on tärkeä siksi, että se edeltää kaikkea merkityksenantoa. Se on aina ulkopuolella. Tämä jokin, joka olen, joka kutsuu itseään minuksi, on maadoitettu siihen, eikä siitä tarvitse puhua sen enempää.

12.
Kaupunkiin minun täytyy uskoa, jotta sen rakennukset pysyisivät pystyssä; kirjallisuuteen minun täytyy uskoa, jotta ymmärtäisin lukemani; musiikkiin minun täytyy uskoa, jotta se soisi; yliopistoon minun täytyy uskoa, jotta oppisin; vaatteisiin minun täytyy uskoa, jotta pukeutuisin; itseeni minun täytyy uskoa, jotta olisin Pauli Tapio myös huomenna. Sen sijaan on samantekevää, uskonko minä metsään. Se uskoo itseensä aina enemmän kuin minä siihen. Ja minunkin se uskoo enemmän, tai tarkemmin sanoen meihin – näihin olentoihin, jotka kutsuvat itseään minuiksi.


13.
Että on tietoisuutta myös itsensä, oman lajinsa ulkopuolella. Että on järjetöntä jakaa tietoisuudet korkeisiin ja mataliin; se kaikki on pelkkää arvailua.

14.
Joskus tuntuu, että kaikella on jo merkitys. Ja jos ei heti ole, voi ottaa merkityspäätteen taskusta ja etsiä sen globaaliin merkitysverkkoon kytketyllä merkityksenhakukoneella. Eikä merkitys missään nimessä (enää) ole jaettua, vaan se kaikki on annettua: suuret serverit pakkosyöttävät merkityksiä meihin meren alla kulkevia paksuja kaapeleita pitkin.

15.
Miten rakastettava asia onkaan metsä, jossa mikään ei merkitse mitään. Miten rakastettava onkaan kuollut kieli, jonka merkitys on jokaisen itse opittava tietoisesti uudestaan ilman vähäisintäkään pakkoa, tarvetta tai tavoitetta.

16.
Olen lukenut viime viikot Iliasta kreikaksi. Sitä on vaikea ymmärtää, mutta päivä päivältä helpompi.

17.
Ikkunan alle pysähtyi musta minibussi, josta poistui kaksi tupakoivaa miestä kusemaan vastapäisen kerrostalon kellarin portaille.18.
Varmasti tämä kaikki on totta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti